Λουκέτο μπήκε στον Λευκό Πύργο

Λουκέτο μπήκε στον Λευκό Πύργο

Αρ. Πρωτ. 5160/26.01.2010

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού & Τουρισμού

Λουκέτο έβαλε ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι συμβάσεις του προσωπικού φύλαξης έληξαν στις 4 Ιανουαρίου. Επισκέπτες και κάτοικοι της πόλης, δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο εσωτερικό του, προκαλώντας αισθήματα θλίψης και απογοήτευσης. Το ίδιο σκηνικό παρουσιάστηκε και πάλι πριν από έναν χρόνο ακριβώς, τον Ιανουάριο του 2009, όταν και πάλι ελλείψει προσωπικού φύλαξης, το μνημείο έμεινε κλειστό. 

Είναι θλιβερό για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, να παραμένει κλειστό το σύμβολό της και να μην έχουν την δυνατότητα οι επισκέπτες να περιηγηθούν στο εσωτερικό του, αλλά και να επισκεφθούν την σπουδαία, για την ιστορία της πόλης, έκθεση που φιλοξενείται. Σημειωτέον, ότι η έκθεση που απλώνεται στο ισόγειο και στους ορόφους του Λευκού Πύργου αποτελεί σταθμό, καθώς παρουσιάζονται με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της πόλης.

Η παραπάνω εικόνα δεν συνάδει με το προφίλ που επιθυμεί να εξάγει η χώρα μας στο εξωτερικό, όσον αφορά τον πλούσιο πολιτισμό της, αλλά ούτε και με την εικόνα χώρας που πριν από έξι χρόνια φιλοξένησε το σημαντικότερο παγκόσμιο πολιτιστικό-αθλητικό γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να τεθεί σε άμεση λειτουργία ο Λευκός Πύργος;

- Είναι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργού η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού φύλαξης, έτσι ώστε να εκλείψουν τα θλιβερά φαινόμενα δυσλειτουργίας των μνημείων και μουσείων της χώρας;

Απάντηση Υπουργείου